home · 3D-nieuws · Bijna 100 Nederlandse 3D-bioscoopzalen

Bijna 100 Nederlandse 3D-bioscoopzalen

Nederland telt momenteel 144 digitale zalen in 85 bioscopen waarvan 92 zalen zijn uitgerust met 3D-projectie-apparatuur. Dit meldt Cineserver, die de voortgang van de digitalisering van de Nederlandse bioscoopwereld op de voet volgt.

Van de 92 3D-zalen projecteren 58 via XpanD, 21 via RealD, 5 via MasterImage, 4 via Dolby 3D, 3 via IMAX 3D en één via dubbelprojectie-techniek.

XpanD is in Europa populair doordat bestaande bioscoopschermen kunnen worden gebruikt. De benodigde actieve 3D-bril is relatief zwaar, prijzig (35 euro), werkt op batterij en moet na afloop schoongemaakt worden. Dolby 3D (Euroscoop) is ook mogelijk op een bestaand scherm, nadeel is de dure passieve 3D-bril.

RealD is vooral in de VS populair, mede door de goedkope passieve wegwerpbril. Een duur silver screen moet echter in de zaal worden geïnstalleerd. Zo ook bij MasterImage, die met een enkele projector werkt.
Bij IMAX 3D worden dubbele filmstrips geprojecteerd op een silver screen.
CineMec in Ede gebruikt twee projectoren, waarbij de één het beeld voor het rechteroog, de ander voor het linkeroog, projecteert.

14/4/10 10:40

rubriek

feed

ads